V Kopytovskej doline cez víkend vypukne zlatá horúčka.

15.06.2011 Prešov

Prešov/Kopytovská dolina 15. júna (TASR) – Stovky návštevníkov a desiatky súťažiacich očakávajú organizátori 2. ročníka Memoriálu Miroslava Pulca – ryžovanie zlata, ktorý sa bude konať od 17. do 19. júna v Kopytovskej doline v katastri obce Lipovce, okres Prešov.
"Zámerom tohto podujatia je v prvom rade priblížiť mladej generácii tento spôsob objavovania nerastov, čo sa dá v podstate využiť aj v dnešnej dobe. Takejto činnosti sa venoval geológ Miroslav Pulec a preto táto akcia vo veľmi peknom prírodnom prostredí bude aj spomienkou na jeho prácu," uviedla dnes manželka zosnulého geológa a predsedníčka organizačného výboru Mária Pulcová.
Pripomenula, že na prvom ročníku privítali vyše 350 návštevníkov a do samotného ryžovania zlata sa zapojilo 55 súťažiacich. Nad podujatím prevzal záštitu Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, kde Pulec pracoval.
Člen organizačného výboru Otto Kandráč informoval, že v piatok (17.6.) privítajú vyše 120 školákov z okolitých obcí a Prešova. Pripravili pre nich exkurziu s geologickou tematikou, praktické ukážky techniky ryžovania zlata a popoludní sa uskutoční otvorenie výstavy Jaskyňa zlá diera a okolie.
Súťaž v ryžovaní zlata sa začne v sobotu o 10.30 h a bude prebiehať vo všetkých kategóriách do 16. hodiny.
"Každý dostane piesčitý a štrkový materiál v objeme zhruba 10 litrov, do ktorého sa pridajú zlatinky – rýdze prírodné zlato. Je stanovený časový limit a za ten čas je potrebné, aby ten materiál spracovali," priblížil priebeh súťaže pracovník geologického ústavu Pavel Bačo a doplnil, že budú používať ryžovaciu misku – tzv. čínsky klobúk. Počet vložených zlatiniek sa súťažiaci dozvedia až po ukončení kola a za neobjavenú zlatinku budú penalizovaní.
Okrem toho sú pripravené aj sprievodné podujatia. Nebudú chýbať športové súťaže, v rámci konskej show ukážky výcviku koní. V kultúrnom programe vystúpi BB country z Prešova. V nedeľu program pokračuje ukážkami ryžovania zlata, furmanskými minipretekmi a ľudovou veselicou.
Bačo uviedol, že Miroslav Pulec, ktorého spomienke je venované toto podujatie, patril k významných slovenským geológom. Venoval sa vyhľadávaniu ložísk nerastných surovín, pričom využíval práve metódu ryžovania, teda šlichovej prospekcie a to nielen na Slovensku, ale napríklad aj v Mongolsku.
 

Vyberte región

mark